Bolga manden

Het was een rustige zondagmiddag in het centrum van de Ghanese stad Bolgatanga, toen we voor het eerst kennis maakten met de Bolga mand. Naast het barretje waar wij van ons biertje genoten, was een clubje van drie mannen bezig met het vlechten van geitenleer om de handvatten, de laatste stap in het productieproces van de Bolga mand. De mannen vertelden vol trots over hun ambacht en wij leerden wat bij over de vlechtmethoden.

Leren handvatten worden aangebracht

De volgende dag, keerden we terug naar de werkplaats en stelden we een pakket van 37 prachtige manden samen en stuurde deze, in een grote postzak, naar huis. Drie weken later had de bezorger van TNT de eer om het pakket voor de deur af te leveren. En blij en opgelucht dat we toen waren…! 🙂

Allemaal blij met de aan/verkoop

Waarom is dit product uniek?
De Bolgamand is ontzettend sterk en ziet er erg mooi uit. De Bolga mand wordt enkel in de omgeving van Bolgatanga geproduceerd, waar het landschap niet geschikt is voor het verbouwen van groenten en fruit. De belangrijkste grondstof van de mand is savannegras, wat daarentegen wel volop groeit in het noorden van Ghana. Het savannegras is soepel, stevig en duurzaam. De inkomsten van dit traditionele product helpt de lokale gemeenschap aan de broodnodige inkomsten.

Geitenleder voor de handvatten

Handgemaakte manden
Het duurt minstens 5 dagen om het gehele productieproces te doorlopen. Eerst worden de grashalmen gesorteerd, gesplitst en opgerold. Nadat deze, met natuurlijke kleurstoffen, in diverse tinten gekleurd zijn, heeft de vlechter ongeveer drie dagen nodig om de mand in elkaar te vlechten. De laatste stap is het aanbrengen van het schapenleer om het handvat.

Divers aanbod
We hebben zes typen manden, namelijk de modellen Round (€30), Pot (30), Oval (27), Medium (20), Small (15) en Xtra Small (13). Geen enkele mand heeft hetzelfde design. Er past er dus altijd wel eentje bij jouw interieur.

Dus, zocht je bijvoorbeeld nog een geschikte plaats voor al die tijdschriften die overal maar liggen…?

Heb je interesse in een van de manden? Onderaan deze pagina kun je een bericht naar ons sturen.


Hieronder worden alle manden vertoond. Als je op je favoriete mand klikt, verschijnt een vergroting van de foto met de beschrijving van de kleuren, de afmetingen en prijs.

Een leuke mand gezien?
Verstuur hieronder je bericht en binnen een paar dagen bezorgen we je favoriete mand!

Advertenties