Twee verhalen die ik wil delen

Twee totaal verschillende verhalen deze keer. De eerste gaat over vandaag, de ander is een week of twee geleden geschreven. Ze staan hieronder. Veel leesplezier! Lees verder

Advertenties
Indiase wortelsoep met verse koriander

Indiase wortelsoep met verse koriander

Afkomst: India
Soort: Soep

Wat doe je als je niet veel ingrediënten in huis hebt, maar wel een kilo wortels + een prei in de kast hebt liggen en denkt aan dat bosje koriander dat nog voor de raam staat? Juist ja, dan Google je op ‘wortel’, ‘prei’ en ‘koriander’. Op deze simpele manier ontdekte ik deze super lekkere soep, afkomstig uit het boek De kleine vegetarische keuken.

Moeilijk om te maken is deze soep niet, want er kan weinig mis gaan. Zorg wel dat de wortels voldoende gekookt zijn voordat je ze gaat pureren. Tot slot is deze soep ook nog eens super gezond, want naast de grote hoeveelheid groente gaat er ook best veel kurkuma in de soep. Dit kruid schijnt echt voor van alles en nog wat goed te zijn.

Gezond dus, maar vooral lekker!

Ingrediënten:
1 grote prei, fijngesneden
2 eetlepels zonnebloemolie
1 verse rode peper, fijngesneden
2 theelepels komijnzaadjes
2 blokjes groentebouillon
500 g winterpeen of grote wortels, in kleine stukjes
Een flinke hand verse koriander, fijngesneden
100 g couscous
1 eetlepel kurkuma
150 ml volle yoghurt
75 ml melk
Bereiding:
Bak de prei even aan in de olie met de rode peper en het komijnzaad.

Breng 1½ liter water aan de kook met de blokjes groentebouillon en 1 theelepel zout en voeg de wortels toe. Laat dit ongeveer een kwartier koken. Voeg hier het preimengsel aan toe en pureer dit met een keukenmachine of staafmixer.

Voeg de koriander aan de soep toe, samen met de ongekookte couscous en de kurkuma. Kook alles nog eens 10 minuten.

Doe yoghurt en melk samen in een aparte schaal. Meng voorzichtig steeds een beetje warme soep door dit mengsel, zodat het niet gaat schiften doordat de yoghurt te snel wordt verwarmd. Zodra het een dunne, gelijkmatige vloeistof is geworden, kun je het toevoegen aan de warme soep, die je dan nog even op temperatuur brengt. 
Serveer de wortelsoep met verse koriander

Geweldige dagen in de woestijn

Dit verslag gaat verder met waar we het vorige mee eindigde: de busrit. Stel jezelf eens een mooie grote snelweg voor, druk met vrachtverkeer. Langzaam aan wordt de weg steeds rustiger en het wordt steeds leger tussen de dorpjes die je passeert. Langs de weg is bijna geen begroeiing meer, maar een soort grind, de weg zelf wordt smaller en vol met stof. Het duurt meer dan een half uur voordat je het volgende huisje voorbij raast en dan, uiteindelijk, in de verte doemt er een klein dorpje op. De weg houdt op en verder dan dit dorpje kun je niet komen. Hierna is er ook haast niets meer. Merzouga, het dorpje, ligt aan de rand van de Sahara en dat voel je aan alles! Lees verder

Marokkaanse gehaktballetjes

Marokkaanse gehaktballetjes

Afkomst: Marokko
Soort: Hoofdgerecht

Alleen al de pret voorafgaand een aanstaande reis is super leuk. Zelf vind ik het bereiden van gerechten uit het land van bestemming een ideale manier om alvast in ‘reisstemming’ te komen. Met een reis naar Marokko in het vooruitzicht, bracht Sinterklaas dit jaar, heel toepasselijk, een Marokkaanse tajine (traditionele stoofpot van aardewerk) voor ons mee.

Ik heb wat gerechten uit de Marokkaanse keuken geprobeerd en onderstaande stoofschotel van Marokkaanse gehaktballetjes bleek echt fantastisch te zijn! Het kruidige gehakt heeft een bijzondere smaak door de zoete dadels. De saus krijgt extra smaak door de sinaasappel en gaat perfect samen met de gehaktballetjes.

Het recept kwam ik tegen bij 24Kitchen en het is echt super makkelijk te bereiden. In ongeveer een half uurtje heb je een gruwelijk lekker en origineel bord eten op tafel.Het recept gaat ervan uit dat je kookt met een Tajine. Heb je geen Tajine? Geen probleem, want het is ook makkelijk in een braadpan of grote hapjespan te bereiden.

Traditionele Tajine

Onze Tajine staat al klaar voor gebruik

Ingrediënten (4 personen):
300 g basmatirijst
100 g dadels zonder pit
1 ei 
400 g rundergehakt 
1 el komijnpoeder 
olijfolie om in te bakken 
3 teentjes knoflook 
2 rode uien 
0.5 g saffraan 
1 sinaasappel 
400 ml tomatenblokjes 
1 bosje koriander 
1 Romanesco (gewone bloemkool kan ook)
Rijst
- Kook de rijst gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Marokkaanse gehaktballetjes uit de tajine
- Snijd de dadels fijn.
- Kneed in een grote kom de dadels, ei, gehakt, komijnpoeder, kaneelpoeder, paneermeel, een beetje zout en versgemalen peper door elkaar.
- Rol van het gehaktmengsel gelijke balletjes ter grootte van een pingpongbal.
- Verhit een scheut olie in de tajine en bak de Marokkaanse gehaktballetjes in circa 4 minuten rondom goudbruin.
- Pel en snijd de knoflook grof.
- Pel en snijd de uien in parten.
- Voeg de uien, knoflook en saffraan toe aan de tajine en bak circa 2 minuten mee.
- Snijd de sinaasappel in parten.
- Voeg de tomatenblokjes, sinaasappelparten toe aan de tajine. 
- Zet de deksel op de tajine en stoof de gehaktballetjes in circa 15 minuten gaar.
- Snijd de koriander fijn.

Romanesco
- Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook.
- Snijd de romanesco in gelijke roosjes. 
- Kook de roosjes in circa 4 minuten beetgaar. 
- Giet af.

Serveren
- Verdeel de rijst over borden. 
- Verdeel de Marokkaanse gehaktballetjes en de romanesco over de rijst en lepel de saus eroverheen. 
- Strooi de koriander eroverheen.

Bijna naar Marokko

Dinsdag 6 januari vertrekken we voor een reis van bijna 2 weken naar Marokko. Vanuit Charleroi vliegen we op Marrakesh, één van de vier Marokkaanse koningssteden. We zijn van plan om na een paar dagen in deze miljoenenstad te hebben rondgestruind, richting het oosten van het land te reizen. Naar een dunbevolkt gebied met eeuwenoude berberdorpjes en valleien vol dadels, om uiteindelijk een klein stukje de Sahara in te gaan.

Klinkt als een mooi avontuur toch? We hebben er ook super veel zin in.  De reis hebben we niet echt voorbereid en we zien wel hoe het een ander gaat verlopen. We weten inmiddels dat het in deze tijd van het jaar ’s nachts flink kan gaan vriezen in de woestijn en dat het overdag gewoon lekker warm is. Dat wordt dus nog een leuke uitdaging bij het pakken van de backpacks.

We hebben vooraf alvast genoten van de Marokkaanse keuken en ons favoriete recept is hier te vinden. Natuurlijk zullen we onze foto’s en ervaringen via deze website met jullie delen.